Estetik diş hekimliği kişilere daha sağlıklı ve estetik gülüşler ve dişler kazandırır. Diş hekimi konusu açıldığında ilk akla gelen diş çekimleri ve çürüklere yapılan dolgular olsa da günümüzde diş hekimliği teknoloji, yöntem ve malzemeler açısından üstün noktadadır. Estetik diş hekimliği aşınmış, kırık veya lekeli dişleri olanlarda onarma ve beyazlatma işlemi yapmakta, diş ve diş etlerindeki hassasiyeti tedavi etmekte, diş bozuklukları ve çarpıklıkları ile ilgili düzenleme çalışmaları yapmaktadır. Toplumumuzun bireyleri artık eskiye göre kendi görünümleri üzerinde daha hassas davranmakta ve estetik bakımından taleplerde bulunmaktadır. Estetik bir bütündür. Dolayısıyla dişler üzerinde yapılan düzenlemelerden başka yanak, dudak ve çene ile ilgili tedaviler de yapılması gerekmektedir.
Estetik Diş Restorasyonu Kapsamında Neler Vardır?
Estetik diş hekimlerinden istenen işlemler aşağıda sıralanmıştır:
· Dişlerdeki renk, şekil ve yerleşim bozukluğunun giderilmesi
· Dişlerdeki çatlak, kırık gibi görünümlerin düzeltilmesi
· Estetik bir gülümseme kazandırılması
· Diş etlerindeki, dudaklardaki uyumsuzluğun düzeltilmesi
· Çene ve yüz oranlarındaki sorunların düzeltilmesi
· Gülümserken diş etleri fazla görünüyorsa azaltılması ve uyum sağlanması
Estetik Diş Hekimliğinin Kullandığı Tedavi Yöntemleri
Dişlerdeki leke, kırık gibi kusurlar, diş eksiklikleri ve diş etleri ile ilgili yapılan bir dizi tedavi sonucunda kişilere güvenle gülme olanağı sağlanmış olur. Bembeyaz dişler ve estetik gülüşler birçok kişinin hayalindedir ve bir gün gerçekleştirmek ister. Diş hekimleri aşağıdaki yöntemlerin ya da işlemlerden biri ya da birkaçını uygulayarak estetik kaygısıyla gelen hastalarını tasarladıkları dişlere ve gülüşlere ulaştırır.
· Porselen laminat ya da yaprak kaplamalar
· Estetik diş dolguları
· Zirkonyum ya da empress diş kuron kaplaması
· Diş eti düzeltmeleri
· Kişisel gülüş tasarımları
Hasta Ve Hekim İletişimi
Kişisel gülüş tasarımı talebiyle gelen hastalar ile hekim arasındaki iletişim alınacak sonuç bakımından önemlidir. Bozuk dişleri nedeniyle yüz ifadesinden hoşnut olmamak kişilerde psikolojik baskı yaratır. Toplumsal ilişkileri de etkileyen ağız ve diş sağlığı ile estetik bir görünüş ve gülüş kişilerin özgüveni üzerinde de etkilidir. Gülümsemenin güzelliğinin kişinin özgüvenini artıracağı düşüncesi estetik diş hekimliğinin gelişmesine yol açmıştır. Hekim hastanın isteklerini öğrenmeli, ona en yakışacak olan estetik tasarım üzerinde bilgilendirmelidir. Her bireye uygulanacak tedavi yöntemleri elbette ki fark gösterecektir. Alınacak sonuç, hasta memnuniyeti hekimin bilgi ve becerisi ile ilgilidir. Bu nedenle hekim seçiminde hassas davranmak gerekir.
Hekim Seçimi
İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerde alanında daha uzmanlaşmış diş hekimi bulmak mümkündür. Estetik diş merkezlerinde görev yapan hekimler arasından en iyisini seçmek zordur. İyi ve en iyi kavramı kişilere göre değişmektedir. Birkaç hekim ismi üzerinde yoğunlaşarak bir ön görüşme sonrası en iyi iletişimin kurulabildiği ve güven veren hekim seçilerek estetik tasarımlara başlanmalıdır.
Diş Tedavisinde Köprümü İmplantmı?
Beslenme ve konuşma açısından dişlerin önemi bilinmektedir. Eksilen, çürüyen bir dişin verdiği sıkıntıları gidermek diş hekimlerinin görevidir. Diş kayıpları durumunda çiğneme ve sindirim sıkıntıları yaşanabilir. Ayrıca olmayan dişin yanındaki dişler hatta bu dişin diğer çenedeki karşılığı hareket ederek yer değiştirir, diş eti problemlerini başlatabilir. Çenede kapanış bozukluklarının da sebebi olan bu durum köprü diş yapılarak düzeltilebilmektedir. Eksik dişlerin kron ya da köprü denilen protezlerle tamamlanması hasta için büyük bir konfordur. Protezler hastaya çiğneme, konuşma gibi kalitesi bozulan fonksiyonları geri kazandırır. Bu arada daha estetik bir görünüme kavuşulması hastada psikolojik rahatlama da sağlayacaktır.