Dişlerimiz, konuşurken ve gülerken, yüzümüzün önemli bir kısmını oluştururlar. Estetik açıdan ve sağlık açısından diş sağlığımıza önem göstermemiz gerekir. Diş tedavilerinin aksatılması, geri plana atılması, geri dönülemeyecek sonuçlar oluşmasına sebep olabilir. Dişlerinin görünümünden memnun olmayan hastalar için özellikle son yıllarda popüler olan zirkonyumdan bahsedeceğiz bu yazıda.
Zirkonyum beyaz, ışık geçirgenliği olan bir metaldir. Basınca karşı dayanıklılığı çok yüksektir. Biyolojik olarak doku dostudur. Araştırmalarda, herhangi bir alerjiye sebep olmadığı kanıtlanmıştır. Diş hastalıklarının tedavisinde, hekimin becerisi malzemeden daha önemlidir. Hangi malzeme olursa olsun, hekimin başarılı uygulaması olmazsa tedavi başarıya ulaşamaz. Kliniğimiz uzman kadrosu ile tedavinizi başarıyla gerçekleştirir.
Estetik özellikleri ile son yıllarda ön plana çıkan zirkonyum; metal alerjisi olan hastalar için de ideal diş kaplama malzemesidir. Diş hekimliğinde zirkonyum diş kaplama porselenlerin eksikliklerini ortadan kaldırmak için geliştirilen yeni nesil diş kaplamasıdır. Her renk dişe uygulanabilen zirkonyum, hastanın asıl diş rengi ne olursa olsun istenen renkte olabilir. Estetik diş kaplamalarındaki en önemli faktör olan, ışık geçirgenliği sebebiyle gülümserken ön dişlerde istenen görünüm sağlanır.
Zirkonyum Kaplama fiyatları ve Nasıl Uygulanır?
Zirkonyum kaplama işleminde, hastanın dişleri küçültülür. Buna diş kesme işlemi de denir. Bu süreçte hastanın dişleri sıcak ve soğuğa daha duyarlı hale gelir. Bu süreyi geçirebilmesi için hastaya bazen geçici protez diş takılabilir. Protez dişin takılması, hastayı estetik açıdan ve hassasiyetlerden dolayı oluşacak rahatsızlıklardan koruyacaktır. Hekimin eStetik görüşü çok önemli olup Zirconium fiyatları hekimin tecrübesine ve kullanılan materyallere göre değişiklik gösterecektir.
Zirkonyum dişlerin hazırlanması klasik metal destekli porselenlerle aynıdır ancak farklılık laboratuvar işlemlerinde başlar. Zirkonyumlar bilgisayar teknolojisine sahip cihazlarla yapılabilir. Bu yöntemde hasta ağzından alınan ölçüler bilgisayar ortamında optik okuyucularda taranır. Zirkonyum levhalardan el değmeden freze sistemleri sayesinde bilgisayar tarafından kesilip şekillendirilir.
Kamera yardımı ile elde edilen veriler bilgisayara yüklenir. Daha sonra tasarımları(CAD) yapılarak üretime (CAM) geçilir.
Zirkonyum geliştirilen bu teknolojiler ile tek diş kuron restorasyonların da, 3-6 üye köprülerde, implant üstü kron – köprü çalışmalarında başarı ile kullanılmaktadır.
Zirkonyum diş kaplaması yapılırken, dişler kesildikten sonra dişlerin üç boyutlu yapısı tarayıcılarla bilgisayarlara aktarılır. Bu tarama işlemi iki çeşittir. İlk işlemde dişler kesilir kesilmez hasta ağzında hiçbir şekilde ölçü malzemesi koymadan ağız içi tarayıcılarla ve kamera yardımıyla görüntü sayısal ortama aktarılır ve bu işlemden sonra planlama tamamen bilgisayar ortamında hazırlanır. Daha sonra cad cam sistemine veriler gönderilir. Zirkon bloklar burada döner sistemler yardımıyla porselen dişlerin alt yapısı haline getirilir. Diğer yöntemde ise hastanın dişleri kesildikten sonra ağızdan ölçü alınır. Ölçü alındıktan sonra laboratuvara giden ölçüler özel alçı sistemleri ile dökülür ve ölçünün aslı elde edilir. Daha sonra bilgisayarlardaki scannere benzer özel aletlerle bu ölçüler taranır ve sayısal ortama yani bilgisayara aktarılır.
Alt yapılar prova edilir ve üst yapının yani porselenin işlenmesi için laboratuvara gönderilir. Zirkonyum porselen diş artık hazırdır.