Gömülü dişler ,Çok uzun yıllar hiçbir belirti vermeden ve herhangi bir patolojik olaya neden olmadan çene içinde kalabildikleri gibi bir takım komplikasyonlara da neden olabilirler.
20 yaş dişleri kısmen veya tamamen gömülü kalabilmektedirler. Tamamen gömülü 20 yaş dişleri, komşu dişlerde çürük, diş eti iltihabı veya çevre dokularda kistik oluşumlara sebep olmadıkları sürece çekilmek zorunda değillerdir ancak bazı durumlarda bir takım komplikasyonlara da neden olabilirler. Bunlara baktığımızda,
§ Perikoronitis,,
§ Komşu dişlerde kök rezorpsiyonu,ağrı,
§ Temporo mandibuler eklem şikayetleri ,
§ Diş çevresinde kist ve tümör oluşumu,
§ Diş çürüklerinin meydana gelmesi,
§ Periodontal hastalığın meydana gelmesi,
§ Ortodontik tedavinin engellenmesi sayılabilir.
Gömülü dişlerin cerrahi çekimleri sırasında oluşabilecek komplikasyonların en aza indirilebilmesi için operasyon öncesi gerekli radyolojik incelemelerin yapılması, eksiksiz bir anamnez alınması ve klinik muayenenin uygulanması şarttır.
Doktorun tecrübesi kliniğinin hijyeni oldukça önemli faktörlerdir.Gömülü diş pozisyonlarının belirlenmesinde farklı kriterlere göre sınıflandırma yöntemleri birlikte kullanılmaktadır.
20 lik Diş Ameliyatları nasıl yapılır?
Her 20 yaş dişinin ameliyat ile alınması gibi bir kural yoktur. Klinik ve radyolojik muayeneler sonucunda, diş çekiminin hangi yöntemlerle yapılacağına diş hekiminin karar vermesi gerekmektedir. Gömülü dişler ,Çok uzun yıllar hiçbir belirti vermeden ve herhangi bir patolojik olaya neden olmadan çene içinde kalabildikleri gibi bir takım komplikasyonlara da neden olabilirler.
Piezocerrahi cihazı oral ve maksillofasiyal cerrahide gömülü dişlerin açığa çıkartılması veya cerrahi çekimi, kök ayırma ve uzaklaştırma işlemleri yapılabilmekte ve doku ve sinir yaralanmalarının engellenmesi için çok büyük fayda sağlamaktdır.