Dr. Diş Hekimi Gözdem BAYRAKTAR PERİODONTOLOJİ
Diş Eti Hastalıkları
Ağız ve diş sağlığı, insan sağlığını ve bireylerin kaliteli yaşam sürmesini doğrudan etkileyen önemli faktörlerdir. Ağız sağlığının idamesinde dişlerin sağlığı ve bakımı önemli olduğu kadar dil ve diş eti bakımı ve sağlığı da büyük önem arz etmektedir.
Nasıl dişlerimizde bir problem oluştuğu zaman ya da yılda en az bir kere kontrol amaçlı diş doktoruna gidiyorsak diş eti ile ilgili bir problem yaşadığımızda da diş eti hastalıkları uzmanına yani periodontoloji uzmanına görünmemiz gerekmektedir.
Diş eti hastalıkları; gerekli ağız hijyeninin sağlanamaması veya hatalı fırçalama nedeniyle oluşabileceği gibi genetik etkenler, yetersiz beslenme, sigara kullanımı ya da diyabet ve başka diğer hastalıklar nedeni ile de görülebilmektedir. Periodontoloji uzmanları, diş etleri ve çevre dokularda meydana gelebilecek problemlerin önlenmesinde ve aynı zamanda oluşan hastalıkların tedavisinde yardımcı olur.
Diş Eti Hastalığının Belirtileri:
· Diş etinde kızarıklık, şişme, hassasiyet ve kanama
· Dişten kolayca ayrılıp uzaklaşan diş etleri
· Diş etinde iltihap
· Sallanan ve birbirinden uzaklaşan, yer değiştiren dişler
· Yaygın olanlarından biri ise sürekli ağız kokusu
Sağlıklı diş eti, dişlerin ve etrafındaki kemik dokusunun üzerini sıkıca örterek mikroorganizma ve zararlı ajanlara karşı korunmasını sağlamaktadır. Diş etlerinde oluşan iltihap (gingivitis) tedavi edilmediğinde altındaki kemik dokusuna ilerleyerek kemik kaybına neden olabilmektedir (periodontitis). Bu nedenle diş etlerinde oluşan enfeksiyon zamanla diş kayıplarının yaşanmasına neden olur.
Diş eti hastalıklarının tedavisi her zaman cerrahi müdahaleleri içermez. Varolan hastalıkların tedavisi için, profesyonel diş taşı temizliği ve iyi bir ağız bakımı bazen yeterli olabilmektedir. Diş eti hastalıkları, sadece antibiyotik veya vitaminlerle iyileşmez. Mutlaka bir diş eti hastalıkları (periodontoloji) uzmanı tarafından incelenip tedavi edilmesi gerekmektedir.
Periodontoloji Uzmanlarımız;
1. Diş kaybı ile sonuçlanabilen iltihabi diş eti hastalıklarının,
2. Akut diş eti hastalıklarının,
3. Diş eti büyümeleri ve diş eti çekilmeleri gibi çok çeşitli bölgesel veya yaygın diş eti hastalıklarının teşhis ve tedavisini yapmaktadır.
Dişlerin Sallanmasının sebepleri nelerdir?
Diş sallanması (dişlerde mobilite) birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. En yaygın nedenlerden biri diş eti hastalıkları ve kemik erimesidir. Diş eti iltihaplanması veya diş eti çekilmesi gibi durumlar dişin çevresindeki destek dokuları zayıflatarak dişin sallanmasına yol açabilir. Ayrıca, diş çürümesi veya travma gibi faktörler de dişin sallanmasına neden olabilir. Ancak bu durum sallanan dişlerin hemen çekilmesi gerektiği anlamına gelmez, bazı hastalık düzeylerinde bu dişlerin kurtarılması mümkündür. Eğer dişleriniz sallanıyorsa, mutlaka diş hekimine başvurmanız ve tedavi olmanız gerekmektedir.
Perodontitis Nedir?
Periodontal hastalıklar; dişleri ve etrafındaki destek dokuları etkileyen, ataşman kaybına yol açan, karmaşık ve çok faktörlü iltihabi enfeksiyonlardır.
Periodontal hastalıklar, gingivitis (diş eti iltihabı) şeklinde başlar. Dişlerin üzerinde bakterilerin ve artıkların birikmesiyle plak ve diş taşı oluşur. Eğer bu plak uzun süre temizlenmezse, diş etlerinde iltihap (gingivitis) görülür . Eğer tedavi edilmezse ilerler ve kemik kaybı ya da diş eti çekilmelerine neden olarak periodontitise dönüşür. Periodontitis, diş etlerini ve kemik dokusunu etkileyen ciddi bir ağız hastalığıdır. Periodontitis, dişleri çevreleyen kemikleri etkileyerek dişlerin sıkıca tutunduğu diş eti ve kemik dokusunda yıkıma yol açabilir. Diş eti çekilir, dişler arasındaki boşluklar artar ve sonunda dişlerin kaybına neden olabilir.
Periodontitis, yüksek yaygınlığı nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Diş kaybı ile birlikte çiğneme fonksiyonunu ve estetiği olumsuz yönde etkileyerek bireyin yaşam kalitesini önemli ölçüde bozar. Ayrıca periodontitis, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve prematüre doğum dahil olmak üzere istenmeyen gebelik sonuçları gibi bir dizi sistemik hastalık ile ilişkilidir.
Bu durumu önlemek için yeterli diş fırçalama ile iyi bir ağız bakımı, diş ipi kullanımı ve düzenli olarak diş hekimine gidilerek diştaşı temizliği yaptırılması önemlidir. Eğer belirtiler fark edilirse, hemen bir diş hekimine başvurulmalıdır.
Agressive Periodontitis Nedir?
Agresif peridontitis genellikle ergenlik döneminde başlar, ailesel geçiş söz konusudur ve hızlı ataşman kaybı ile karakterizedir. En sık görünen özelliği, genç yaşlarda hızlı kemik kaybı görülmesidir.
Kronik periodontitis ise, dişlere destek sağlayan dokularda bulunan enflamasyonun tedavi edilmemesi ile, büyük oranda ilerleyerek kemiğin yıkımına ve diş eti çekilmesine sebep olmasıdır. Ancak günümüzde “agresif” ve “kronik” periodontitis olarak bir ayrım yapılması söz konusu değildir. Bu sınıflama ortadan kaldırılmıştır ve periodontitis adı altından tek bir hastalık olarak değerlendirilerek tedavi edilmektedir.
Diş eti çekilmesi nedir? Diş Eti Çekilmesi Nasıl Teşhis Edilir?
Sağlıklı diş eti, dişleri ve etrafındaki kemik dokusunu sıkıca sarar. Ağız içinde yer alan bakterilerin ve artıklarının diş yüzeyinde birikmesi ile oluşan plağın uzaklaştırılmaması, hatalı diş fırçalama, travma, sigara kullanımı ya da çene kapanış ilişkilerinde bozukluk gibi nedenlerle diş etlerinde çekilmeler görülebilir.
Diş eti çekilmesinin teşhisi için uzman kontrolü gereklidir. Kişi kendinde gördüğü belirtilerden yola çıkarak doktora başvurmalıdır. Yapılan ağız içi kontrolünden sonra diş eti çekilmesi teşhisi koyulmaktadır.
Diş eti çekilmeleri için kısa süre içinde önlem alınmalıdır. Doktorunuzun yapmış olduğu incelemeler sonrasında, sunmuş olduğu tedavi yöntemleri ve bakım önerileri ile diş eti çekilmelerinin tedavi edilmesi sağlanabilir. Akut ve iltihabi diş eti çekilmeleri ağız hijyeninin düzeltilmesi ile tedavi edilebilirken kronik diş eti çekilmelerinin tedavisi için cerrahi müdahaleler gerekebilmektedir. Gerek ağız bakımının yapılması, gerekse diş eti çekilmesine neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması sağlanarak, diş eti probleminin sonlandırılması önemlidir. Doktorunuzdan detaylı bilgi alın.
Diş Eti Hastalıkları Uzmanı Kimdir? Diş Eti Hastalıkları Uzmanı Olmak İçin Hangi Eğitim Alınmalıdır?
Diş eti hastalıkları uzmanı, aynı zamanda periodontoloji uzmanı, periodontolog ya da periodontist olarak adlandırılır. Dişleri çevreleyen yumuşak ve sert dokuları inceleyen, diş, diş etleri ve diş eti altında yer alan kemiklerde meydana gelen hastalıkları, hastalıklara neden olan etkenleri teşhis eden ve tedavilerini uygulayan uzmanlık dalıdır.
Periodontoloji uzmanları, diş hekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra diş eti hastalıkları ve cerrahisi alanında uzmanlık/doktora eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamlayarak periodontolog ünvanını kazanmaktadırlar. Ağız içerisindeki sert ve yumuşak dokularda meydana gelen sağlık sorunlarının teşhis ve tedavisini gerçekleştirirler.
İstanbul İmplantoloji Kliniği Diş Eti Hastalıkları Uzmanı
İstanbul implantoloji kliniği, uzman diş hekimleri kadrosu ile ağız ve diş sağlığı alanında her yaş grubundan hastasına üstün hizmet sunmaktadır. Diş eti hastalıkları uzmanı ile İstanbul merkezli olarak, ağız ve diş sağlığında diş etlerinde meydana gelebilecek her türlü problemlerin tedavisi konusunda hizmet vermektedir. Bu alanda hekimlerimize başvurarak her türlü diş eti probleminiz ile ilgili yardım alabilirsiniz.
İstanbul’daki ağız ve diş sağlığı kliniğimiz alanında uzman personelimiz ile her türlü ağız ve diş sağlığı sorununuzda gerekli tüm desteği sunarak son teknolojiyi kullanarak gereken tedavileri uygulamaktadır.
Periodontoloji Uzmanı Neye Bakar?
Periodontoloji uzmanı diş hekimliğinin bir dalı olarak, diş ve diş eti problemleri ve çevre dokuların sağlığı alanında hizmet vermektedir. Diş etlerinde ve diş çevresindeki kemik dokusunda meydana gelecek problemlerin oluşmasından önce ve oluşan problemlerin giderilmesinde hastalara uygun özel tedavi yöntemleri uygulamaktadır.
Diş eti sağlığı, ağız ve diş sağlığının en önemli alanlarından birisidir. Diş etlerinde meydana gelecek problemler hem ağız içinde hem de bireylerin genel sağlık durumlarında sıkıntılı süreçlere neden olabilmektedir. Ağız hijyenine ve diş eti sağlığına dikkat edilmediği zamanlarda diş eti kanamaları, ağrı, şişlik ve diş etlerinde çekilmeler ya da iltihabi büyümeler meydana gelebilmektedir. Sağlıklı diş etlerine sahip olmak için belirli periyotlarda periodontoloji alanında uzman bir hekimden destek alınması gerekmektedir. Bu alanda hekimlerimiz ağız ve diş sağlığının korunması için diş etlerinizi sağlıklı bir şekilde koruyacak tedavileri uygulamaktadır.
Diş Eti Hastalıkları Uzmanı Ne Yapar?
Diş eti hastalıkları uzmanının amacı; diş eti ve diş çevresi kemik dokularındaki problemleri teşhis ve tedavi etmektir. Diş etindeki sorunların iyileştirilmesi ve ardından sürecin devam ettirilmesi amaçlanır.
Hastalığın teşhisi için gerekli dental röntgenler ya da tomografiden destek alınırak ağız içi muayenesi yapılır. Tedavi sürecinde öncelikle diş eti hastalıklarına neden olan diş yüzeyindeki plak ve diş taşları temizlenir. Mevcut hastalıkların iyileştirilmesi için gereken, cerrahi olan ya da olmayan yöntemler ile uygulamalar uzman hekim tarafından belirlenir ve hasta onayı alındıktan sonra tedavi gerçekleştirilir.
Diş Eti Hastalıklarına Uygulanan Tedaviler, Diş Eti Ameliyatı
Periodontal hastalık teşhis edildikten sonra, hastalık evresine bağlı olarak aşamalı bir yaklaşımla tedavi edilmelidir. Tedavinin temel ön koşulu; teşhis, hastalığın nedenleri, risk faktörleri, tedavi seçenekleri ve tedavinin beklenen risk ve faydaları hakkında hastayı bilgilendirmektir. Tedavi planı hastanın tercihlerine, klinik bulgulara ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Tedavinin ilk basamağında, plak ve diş taşı temizliği yapılarak temiz ve enfeksiyondan arınmış bir ağız ortamının elde edilmesi amaçlanır. Hastaya ağız hijyeni eğitimi verilir ve ağız içerisinde bakteri tutulumuna sebep olan etkenler, hatalı restorasyonlar düzeltilir. Periodontal hastalığın ilerlemiş olduğu durumlarda derin temizlik, küretaj veya flap operasyonu, serbest diş eti grefti ve bağ dokusu grefti gibi diş eti cerrahi operasyonları uygulanması gerekebilir. Bu yöntemler sayesinde ilerleme gösteren diş eti hastalıkları karşısında dişlerin mümkün olduğunca kurtarılması sağlanır. Diş eti ameliyatları lokal anestezi ile yapılır ve kişiler tedavi esnasında ağrı duymazlar.
Küretaj nedir?
Diş eti hastalıkları genellikle diş plağı ve diş taşı birikimi nedeniyle ortaya çıkar. Derin diş taşı temizliği ve diş eti küretajı, diş eti hastalıklarının tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerdir. Diş kök yüzeylerinde ve diş eti iç kısımlarında biriken bakteri, plak ve diş taşlarının ultrasonik aletler ve el aletleri yardımıyla, lokal anestezi altında, periodontoloji uzmanları tarafından kazıyarak temizlenir. Bu işlem sırasında diş kök yüzeyi temizlenerek iltihaplanma ve enfeksiyonların azaltılması hedeflenir. Diş eti küretajı, diş eti sağlığını korumak ve ilerleyen diş eti hastalıklarını durdurmak amacıyla uygulanır.
Flap Operasyonu
Periodontal hastalıkların daha da ilerlediği durumlarda tedavi amacıyla uygulanan cerrahi operasyon yöntemidir. Derin diş eti cepleri varlığında, kök ve kemik yüzeylerine daha fazla erişim sağlayabilmek, kemik içi lezyonların ve enfeksiyonların tedavi edilebilmesi, diş eti dokusunu düzeltmek veya yeniden şekillendirmek amacıyla hekimin gerekli gördüğü durumlarda uygulanır. Bu prosedür sırasında, diş eti dokusunun belirli bir bölgesi kaldırılır, altındaki diş kökü ve çevresindeki dokular temizlenir ve çene kemiğiyle ilgili işlemler yapılır. Daha sonra diş etleri, temizlenen bölgeyi örtmek üzere yerine dikilir.
Diş flap cerrahisi, diş eti hastalıklarının tedavisi, diş implantı yerleştirme veya diş çekimi gibi çeşitli dental prosedürler için kullanılabilir. Bu yöntem, diş hekimine daha iyi erişim sağlar ve gerekli tedavilerin daha etkili bir şekilde uygulanmasına yardımcı olur.
Bu operasyon, periodontal hastalıkları tedavi etmek ve diş etlerini sağlıklı bir duruma getirmek amacıyla yapılır. Ancak herkes için uygun bir çözüm olmayabilir. Bu nedenle, uzman hekim tarafından diş durumunuzun değerlendirilmesi ve uygun tedavi seçeneklerinin belirlenmesi önemlidir. Operasyon sonrasında uyulması gereken özel bakım talimatlarına dikkat etmek de iyileşme sürecini etkileyebilir.
Serbest Diş eti Grefti, Diş eti Bağ Dokusu Grefti nedir?
Serbest diş eti veya bağ dokusu grefti operasyonları, diş eti çekilmesi veya diğer nedenlerle hasar görmüş diş eti dokusunu iyileştirmek için kullanılan cerrahi prosedürlerdir. Bu operasyonlarda, genellikle üst çene damak bölgesinden olmak üzere ağız içindeki başka bir bölgeden alınan sağlıklı diş eti dokusunun hasar görmüş veya çekilmiş olan diş eti bölgesine nakledilmesidir. Diş eti çekilmesini önlemek, tedavi etmek, diş köklerini korumak ve estetik görünümü iyileştirmek amacıyla yapılabilir.
Diş eti grefti genellikle şu durumlar için önerilir:
· Periodontal hastalık nedeniyle diş eti çekilmesi
· Travma veya yaralanma sonucu oluşan diş eti kaybı
· Diş çevresinde yetersiz yapışık ve keratinize diş eti varlığı
· Estetik amaçlarla diş eti düzeltme
İleri derecede olan diş eti hastalıkları nedeniyle dişlerinizi kaybetmemeniz için Ataşehir İstanbul İmplantoloji diş kliniği olarak sizlere hizmet sunmaktayız. Zira hiçbir diş doğuştan gelen dişinizin yerini tutamayacaktır. Bu sebeple en temel amaç var olan dişlerinizi korumak olmalıdır. Bunun için İstanbul implantoloji ileri Estetik Diş Hekimliği ve İmplantoloji Merkezi olarak son derece profesyonel bir şekilde çalışmalarımızı yürütmekteyiz.
Dünya Standartları
Kliniğimiz sizlere dünya standartlarında hizmet vermektedir. Öyle ki doktorlarımız da uluslararası eğitimler almış olup dünyada yaşanan gelişmeleri birebir takip etmektedirler. Bu sayede de en kaliteli ve en doğru tedavi yöntemleri kliniğimiz tarafından başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.