Toplum içinde sararmış bakımsız dişlere sahip kişilerle karşılaştığımızda iyi şeyler hissetmeyiz. Başkalarında dikkat çeken şeyin kendimizde de olmaması için farkındalığın yüksek olması ve iyi bir ağız bakımı yapılması gerekir. Diş ve ağız bakımı sadece estetik kaygılarla yapılmamalıdır çünkü ihmal edildiğinde birçok sistemik hastalık tetiklenebilmektedir. İnci tanesi gibi düzgün dişlere sahip olmak ve içinden geldiği gibi gülmek herkesin hakkıdır. Diş hekimleri ihtiyaç duyanlara bu imkânı sunmaktadır. Sararmış ve lekeli dişleri olanlar hekimlerinden diş beyazlatma işlemi yapmalarını isteyebilmektedir. Güzel görünmek bakımlı olmaktan geçer. Tıpkı saça, tırnağa, cilde bakım yapıldığı gibi dişlere de özel bir bakım yapılabilmektedir. Estetik görünmek lüks değil, kişilerin kendine ve toplumu önem vermesidir.
Diş Beyazlatma Nasıl Bir İşlemdir?
Dişler düzenli temizlenmiyorsa, boyalı, şekerli ve asitli içecekler, sigara, kahve, çay, çikolata gibi besinler fazla tüketiliyorsa dişlerde zamanla lekeler, sararmalar oluşabilir. Bazı kişilerde kullanılan antibiyotikler, diğer bazı ilaçlar ve florür de fırçalamakla bile geçmeyen lekelerin oluşmasına yol açabilmektedir. Diş beyazlatma evlerde bile yapılabilen bir işlemdir. En doğru olanı diş beyazlatma ihtiyacı varsa bir diş hekimine yaptırmaktır. Özel bazı beyazlatıcı jellerle dişlerdeki renk bozuklukları düzeltilip daha beyaz dişler kazandırılabilmektedir. Diş hekimlerinin muayenehanesinde bu işlem 1 saat gibi bir zaman içinde yapılabilmektedir. Daha etkili bir beyazlık için işlem birkaç seans devam etmelidir.
Diş Beyazlatma Zarar Verir Mi?
Bleaching ya da diş beyazlatma işlemi doğru şekilde ve bir hekim kontrolünde yapılırsa zararlı değildir. Uygun malzeme seçimi ile diş mineleri zarar görmeden beyazlatılmaktadır. Dişlerde dolgu ya da protez varlığında bile yapılan diş beyazlatma işlemi herhangi bir olumsuzluğa yol açmamaktadır. Ancak dişlerini beyazlatmak isteyen bir hastanın eğer dişlerinde çürük varsa ya da dolgularında hasar varsa tedavileri yapıldıktan sonra beyazlatmaya geçilmelidir. Diş beyazlatmadan sonra hastaların dişlerinde çok az hassasiyet görülebilmektedir. Bu durum birkaç gün içinde geçmektedir. Beyazlatmanın yapıldığı gün hastalara anti enflamatuar özelliği de bulunan bir ağrı kesici verilmektedir.
Bleaching Sonrası Bakım
Kalıcı bir beyazlık sağlanması için bleaching işlemi sonrası birkaç gün sıcak ya da soğuk yiyecek ve içecekler tüketilmemeli, ilk bir hafta çikolata, kahve, salça, vişne, çay gibi boyama özelliği olan besinler, içecekler kullanılmamalıdır.
Diş Beyazlatma Yöntemleri
Lazer yöntemi diğer diş tedavilerinde kullanılabildiği gibi diş beyazlatmada da kullanılmaktadır. Diş hekiminin yaptığı profesyonel beyazlatma işlemleri (Office bleaching) dışında doktorun tavsiyeleri ile evde de diş beyazlatma (Home bleaching) sistemleri kullanılmaktadır. Bleaching işlemiyle dişlerin tonu hastalara göre değişmekle birlikte 8–10 ton kadar açılabilmektedir.