Gömülü diş ameliyatı, halk arasında yirmilik diş ameliyatı diye de bilinir. Çene yapısı bazı kişilerde küçük olduğundan, çene kemiğindeki darlığa bağlı olarak yirmi yaş dişleri ağız içinde sürememekte, yanağa çapraz veya yarı gömülü olarak kalabilmektedir. Yarı gömülü ya da tamamen gömülü kalan diş, diş etrafındaki deride yumuşak doku iltihabına sebep olabilmektedir.
Ne kadar antibiyotik kullansanız da gömülü diş, ameliyatla alınmadıktan sonra bu enfeksiyon sürekli tekrarlanma eğilimi gösterecektir. Bilindiği üzere gömülü olan dişler ağız içindeki yerini alabilmek için, ön taraftaki dişleri öne doğru iter. Bu yüzden yer olmadığı için öne doğru gidemeyen dişlerde ve çenede basınçlı ağrılar hissedilir. Bazen de gömülü olan dişlerin etrafında tümör ve kist oluşumlarına neden olabilirler. Eğer dişlerin dizilimi düzgün olup, çenede yirmilik dişin çıkması için uygun alan yoksa gömülü diş ameliyatı mutlaka yapılmalıdır.
Ameliyat yapılmadığında, diş yapısında çapraşıklıklar oluşabilir. Hatta alt çenede bulunan gömülü dişlerde, dişin pozisyonu yatay ya da çapraz olması nedeniyle, öndeki azı dişi çürütebilme ihtimali vardır. Gömülü dişin çıkmak için yaptığı baskıdan dolayı, önde bulunan azı dişin kökü eriyecektir. Çünkü genç yaşta olan kişilerde çene kemiği yumuşak ve esnektir. Yaş ilerledikçe çene kemiği sert ve kırılgan bir hale gelir. İleriki yaşlarda ağız içi sağlık sorunlarının artacağından dolayı, gömülü dişin genç yaşlarda çekilmesi ya da ameliyatının yapılması gerekmektedir.
Gömülü diş ameliyatı yapılmadan önce, panoromik röntgen filmi istenir. Panoromik filmin istenme sebebi ağız içindeki dişlerin, özellikle gömülü dişlerin posizyonunu, ağız içindeki tehlike yaratabilecek anatomik oluşumları ve ağız içi bölgesinin simetrisi hakkında bilgi sahibi olmak içindir.
Bunun haricinde gerekirse 3 boyutlu diş tomografisi ( dental volumetrik tomografi ) çektirmemizde istenebilir. Gömülü dişlerin etrafında bulunan sinirlerle olan ilişkisi, üst gömülü dişin sinüsle olan sınırlarını 3 boyutlu diş tomografisiyle daha net görülmektedir.
Ameliyata girmeden önce (en az 8 saat ) bir şeyler yememekte fayda vardır. Anestezi yapılarak diş ve etrafındaki dokuların bulunduğu bölge uyuşturulur. Uyuşma gerçekleştikten sonra dişin gömülü ya da sürmüş olmasına bakılarak işleme başlanır. Eğer diş sadece sürmüşse davye yardımıyla alınır. Aksi taktirde kökler kemiğin içinde ya da derinde ise dişi parçalara ayırmak gerekebilir. Gömülü olan dişe ulaşmak için diş etine kesi atılarak kemiğe ulaşılır. Diş kemiğin içindeyse eğer kemiği bir miktar kaldırarak gömülü olan dişe ulaşılır. Bazen tek parça bazen de birkaç parçaya bölünerek çıkartılır.
Ameliyat bittikten sonra kendinizi iyi hissedinceye kadar bir süre gözlem altında tutulup, doktorunuzun onayıyla eve gönderilirsiniz. Gömülü diş ameliyatı sonrası bir kaç gün istirahat etmeniz gerekir. Oluşabilecek ağrılar normaldir. Doktorunuzun reçete ettiği ilaçları düzenli kullanarak hem ağrılardan hem de daha kısa bir süre içinde iyileşmiş olursunuz.