Ortodonti Tedavisi Nedir? Kimlere Uygulanır?
Genel olarak ortodonti tedavisi, diş kusurlarının giderilmesi ile ilgilenen diş hekimliği dalı ortodonti olarak adlandırılır. Çenenin darlığı sebebiyle meydana gelen diş Dünyanın en komik hareketleri olduğu gibi dirençli ya da şeffaf hareketlerde vardır ki senin tercihine göre ihtimal bereketler kullanılır. Çapraşıklıkları, büyüme ve gelişme ile ilgili eksiklikler, doğuştan gelen anormaliler, diş ve çene arasındaki bozukluklar gibi diş ve çene yapısını ilgilendiren tüm kusurları kapsar.
Bu kusurların giderilmesinin tedavisi yapabilen kişiler ortodontist olarak adlandırılır. Diş hekimliği fakültesini bitirdikten sonra ortodonti doktorasını yapan kişiler ortodontist sıfatını kazanırlar. Günümüzde bu dal son derece ilerlemiştir. Sadece ortodonti tedavisi üzerine kurulan hastaneler vardır. Diş kusurları hem fiziksel hem de diğer açılardan kişiler için sorun yaratabilmektedir. Tedavisi ortodonti hekimler tarafından kolaylıkla yapılabilmektedir.
Çapraşık dişler, üst üste gelen dişler ya da diğer kusurlara sahip olan dişler yeterince temizlenemediği için çeşitli sorunlara sebep olur. Dişler yeteri kadar temizlenmediğinde diş eti hastalıklarına yakalanma riskiniz artar bununla birlikte dişleriniz daha çabuk çürür.
Dişlerde olan kusurlar kişileri fiziksel açıdan etkilediği için kişide psikolojik sorunlara sebep olabilmektedir. Kişinin özgüven sorunu yaşamasına büyük oranda katkıda bulunur. Aynı zamanda ortodontik bozukluklar ağız kokusuna da yol açabilmektedir. Hem ağız sağlığı için hem de daha etkili bir görünüşe sahip olabilmek için ortodonti tedavisi son derece önemlidir.
Ortodontik tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını bir diş hekimi ya da ortodontist tarafından öğrenebilirsiniz. Bu tedavi her yaştaki hastaya uygulanabildiği gibi tedavinin toplam süresi kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Tedavide en çok diş teli yöntemi kullanılır. Diş teli tedavisi birkaç ay ya da birkaç yıl sürebilir. Bu durum hastadan hastaya değişiklik gösterir.
Ortodonti tedavisi süresini hekim belirler. Günümüzde metal braketler olduğu gibi renkli braketler ve şeffaf braketler de vardır. Hangi çeşit braketlerin kullanılacağı tercihi, hastaya bırakılır. Şeffaf braketlerin diğerlerine oranla daha pahalı olduğu görülmektedir. Tedaviden önce diş çürükleri belirlenir, tedavi edilir böylece diş eti sağlıklı hale getirilir.